Infectie giardia

 

Wat is een infectie met Giardia lamblia?
Giardia lamblia is een parasiet. Een parasiet is een organisme dat voor zijn ontwikkeling gebruik maakt van een gastheer. De gastheer is het organisme (mens of dier) waarop of waarin de parasiet leeft. De parasiet voedt zich ten koste van deze gastheer en kan zich in de gastheer vermeerderen. Een infectie veroorzaakt door een parasiet wordt een parasitaire infectie genoemd.

Giardia lamblia is een parasiet die wereldwijd voor komt en vooral in tropische gebieden. In Nederland komt een infectie met de Giardia lamblia regelmatig voor en vooral bij kinderen.  Een infectie met Giardia lamblia wordt giardiasis of lambliasis genoemd.

Giardia lamblia kan als parasiet niet buiten de gastheer overleven. Cysten van Giardia lamblia kunnen dat echter wel. Een cyste is een soort blaasje met daarin de parasiet ‘in rust’. Een infectie met Giardia lamblia wordt opgelopen als de cysten via de mond, slokdarm en maag in de dunne darm terechtkomen. In de dunne darm barst de cyste open en komt de parasiet vrij. Deze gaat zich vervolgens vermenigvuldigen en zich vasthechten aan de darmwand. De darmwand raakt hierdoor beschadigd. Dit kan diarree en darmklachten als gevolg hebben. In de darm vormt de parasiet zich weer om tot een cyste. De cysten worden daarna met de ontlasting uitgescheiden. Zo kan opnieuw een infectie optreden.

Een infectie met Giardia lamblia komt op elke leeftijd voor maar vooral bij kinderen tussen de 5 en 14 jaar. In Nederland zijn er vooral in de maanden augustus, september en oktober veel gevallen van giardiasis.

Giardia lamblia komt behalve bij de mens ook voor bij huisdieren zoals katten en honden en ook bij kalveren, schapen, muizen en varkens. Het risico lijkt dan ook te bestaan dat een infectie met Giardia lamblia niet alleen wordt overgedragen van mens op mens maar ook van dier op mens en andersom.

Bron

GIARDIA LAMBLIA

Giardia lamblia kan zowel bij mensen als ook bij honden, katten, konijnen, cavia’s en andere dieren in het maagdarmstelsel voorkomen. Het zijn microscopisch kleine, eencellige organismen. Giardia is een parasiet, dit betekent dat hij zich op kosten van de gastheer (mens of dier) voedt.
Een paar jaar geleden was giardia bij ons nog tamelijk onbekend, maar door vakantiereizen naar zuidelijke en oostelijke landen, evenals het invoeren van dieren uit deze landen -zonder onderzoek door een dierenarts-, komen infecties met giardia steeds vaker voor.
Op het moment staan zij, na worminfecties, op de tweede plaats bij parasieteninfecties in de hele wereld (ongeveer 10% van de wereldbevolking is met giardia geïnfecteerd). Een infectie met Giardia lamblia wordt ook wel giardiasis of lambliasis genoemd.

Besmetting giardia

Giardia kan door contact met de ontlasting van geïnfecteerde dieren overgedragen worden; het is vaak al voldoende, wanneer uw hond aan de ontlasting ruikt of uit een besmette regenplas drinkt. Ook besmet water (fruit en sla!), onhygiënische situaties (besmette mensen die hun handen niet hebben gewassen), zwemmen in besmet water of soms vliegen kunnen de ziekteverwekkers overdragen.
Giardiasis is een zoönose, dat betekent, dat de ziekte van dieren op mensen kan worden overgebracht. Meestal gebeurt dit alleen bij kleinere kinderen en mensen met een zwak immuunsysteem. Wie normale hygiënische maatregelen neemt, hoeft niet bang te zijn voor een infectie.
Omgekeerd kunnen echter ook dieren door mensen worden besmet.
Veel vaker komt echter de besmetting van dier naar dier en van mens naar mens voor.

Ontwikkeling en verbreiding giardia

Giardia wordt door de mond opgenomen en belandt op deze manier in de dunne darm. Aan hun buikzijde hebben ze een soort zuignap, waarmee ze zich aan de darmwand vasthechten en deze daardoor beschadigen. Bovendien vermenigvuldigen ze zich heel snel door celdeling. In het laatste stuk darm verandert iedere parasiet in een cyste; dit betekent, dat hij zich inkapselt. Daarna worden deze cysten met de ontlasting uitgescheiden.
Door dit cysten-stadium is giardia niet meer gevoelig voor normale desinfectiemiddelen en ook vele chemische middelen interesseren hem niet. Daarom zijn ze buiten de darm nog ongeveer een maand besmettelijk. Bij vochtige kou kunnen ze soms zelfs meerdere maanden overleven. In dit cysten-stadium is giardia zeer besmettelijk en wordt hij op andere dieren of mensen overgedragen!

Ziekteverschijnselen giardia

Oudere honden en katten hebben zelden symptomen; zij kunnen echter, zonder zelf ziek te zijn, giardia met de ontlasting uitscheiden. Wanneer uw dier dus geen diarree heeft, is dit geen garantie, dat hij geen giardiasis heeft!
Pups, jonge of zieke honden en katten, evenals gestreste dieren lijden vaak aan chronische diarree, waar slijm bij kan zitten, of die er geel of vettig uit kan zien. Eventueel kan de diarree ook bloederig zijn. Meestal hebben de dieren wel trek, vallen echter evengoed af. Sommige dieren lijden aan misselijkheid, overgeven en koorts.
Er kan ook bloedarmoede of jeuk/eczeem ontstaan.

Diagnose giardia

Uw dierenarts kan door middel van een onderzoek van de ontlasting vaststellen of uw hond of kat giardia heeft. U moet de test echter enige malen herhalen -het beste is 3 dagen achter elkaar- , want het kan voorkomen, dat hij niet altijd positief is. Niet met iedere ontlasting komen er cysten mee naar buiten. Bovendien heeft men ontdekt, dat giardia zich bij sommige dieren in de galwegen kan terugtrekken. Alleen in stresssituaties worden ze dan weer met de ontlasting afgegeven.

Wat kunt u doen bij giardia?

Kleedjes en andere dingen waar uw dier op ligt, moet u zo vaak mogelijk en zo heet mogelijk wassen. Dat lukt het beste, wanneer u oude lakens en handdoeken in alle mandjes legt, en deze iedere dag in de kookwas stopt. Mandjes etc. kunt u het beste met een dampreiniger behandelen (giardia sterft pas bij minstens 70 graden heet water). Water- en voerbakjes iedere dag met kokend water afwassen. Ook ballen etc. met zo heet mogelijk water schoonmaken. Na het wandelen de anus van de hond schoonmaken, zodat hij giardia niet weer de woning indraagt.
Bij honden en katten met een lange vacht kunt u dit rond de anus wegknippen, zodat u deze beter kunt schoon kunt houden. Alle kattenbakken dagelijks met kokend water schoonmaken (dus goedkope kattenbakkorrels kopen).
Denkt u eraan (en zeg het ook tegen de kinderen!) dat het belangrijk is, regelmatig de handen te wassen. Behandel alle dieren die bij u wonen tegen giardia. Ga met uw hond ergens wandelen, waar niet zo veel andere honden zijn en neem een poepzakje mee: zo vermindert u het besmettingsgevaar.

Voeding bij giardia

Voedsel zonder koolhydraten ondersteunt het “verhongeren” van giardia. Het beste is dus vers vlees. Wanneer u dit niet kunt of wilt geven, is blikvoer van goede kwaliteit zonder granen een alternatief.

Behandeling giardia

De reguliere geneeskunde geeft bij giardia meestal Metronidazol (antibioticum) of Fenbendazol (wormmiddel). Metronidazol smaakt niet alleen zeer, zeer bitter, het is ook een medicijn, dat heftige bijwerkingen kan veroorzaken. Deze kunnen variëren van misselijkheid, overgeven en diarree tot aanvallen, huiduitslag, koorts, bloed in de urine, leverontsteking evenals veranderingen in het bloedbeeld.
Metronidazol doodt giardia lamblia niet, het remt alleen de groei!
Fenbendazol kan weinig trek, overgeven en diarree veroorzaken. Hoewel het niet zoveel bijwerkingen heeft, is het volgens enige fokkers en dierenartsen niet meer werkzaam (de meeste stammen zijn er ondertussen immuun tegen).

De Chinese kruidengeneeskunde heeft, speciaal voor de bestrijding van giardia, de Giardex formule ontwikkeld. Giardex doodt de parasieten voordat ze in het cysten-stadium komen. Aangezien het om natuurlijke kruiden gaat, ontstaan er geen bijwerkingen. Bovendien ontwikkelt giardia lamblia geen immuniteit tegen Giardex en kan het middel desnoods lange tijd worden gegeven.

Bron